УКРАЇНСЬКЕ ТОВАРИСТВО

НЕРУЙНІВНОГО КОНТРОЛЮ ТА ТЕХНІЧНОЇ ДІАГНОСТИКИ

Сторінки історії Товариства: 2016-2020 роки

Главная

Про нас

Члени УТНКТД

Як вступити

Сертифікація

Стандартизація

Атестація ЛНК

Послуги з НК

Публікації

Конференції

Конкурси

Фотоальбом

Для контактів

 

 

2020

Вітання В.О.Цечалю з ювілеєм

  Центр сертифікації при УТ НКТД підтвердив свою компетентність і отримав атестат акредитації НААУ
2019 9-а Національна науково-технічна конференція «Неруйнівний контроль та технічна діагностика: UkrNDT-2019»
  Рішення 9-ї Національної науково-технічної конференції «UkrNDT-2019»
  Підсумки Шостого професійного конкурсу УТ НКТД
  Підсумки Звітної конференції УТ НКТД
  Міжнародна конференція “Механіка руйнування матеріалів та цілісність конструкцій” у Львові
  Запрошення на навчання до магістратури НАУ
  Запрошення на навчання до магістратури ІФНТУНГ
  Повідомлення Національного органу стандартизації про скасування стандартів ГОСТ
  Вітання з ювілеєм О.М.Карпаша
2018 Поздравляем с юбилеем А.В.Мозгового
  Підсумки Науково-технічного семінару з НК на Міжнародному промисловому форумі-2018
  К 100-летию академика Б.Е. Патона
  Итоги совещания Европейской сети по контролю и аттестации (ENIQ)  в Хельсинки
  Короткі статистичні підсумки конференції з НК в Одесі і фотозвіт
  12-я Европейская конференция по неразрушающему контролю
  Нарада ініціативної групи зі створення національної ради з НК і авіації
2017 Повідомлення Технічного комітету ТК-78 стосовно прийняття нових стандартів з НК
 

Конкурс професійної майстерності фахівців з неруйнівного контролю та зварювання компанії "ББ Генерація електроенергії"

  Презентація сучасного обладнання для майбутніх спеціалістів з УЗК 
  8-ма Європейська конференція «Certification-2017»
  Вітання з ювілеєм Юрію Купріяновичу Бондаренку
 

Про створення Української національної ради з неруйнівного контролю в аерокосмічній галузі

  Новини неруйнівного контролю в атомній промисловості 

2016

8-а Національна науково-технічна конференція та виставка «Неруйнівний контроль та технічна діагностика – UkrNDT-2016»

  Підсумки Звітної конференції Українського товариства неруйнівного контролю та технічної діагностики
  Про прийняття нових і скасування деяких діючих національних стандартів з неруйнівного контролю
  Про скасування деяких національних стандартів з НК
  Про нові національні стандарти з НК
   


2020


Вітаємо з ювілеєм Віктора Олександровича Цечаля!

 

Колективи Інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона НАН України, ТОВ "Технічний комітет" Спецмонтаж ", Правління Українського товариства неруйнівного контролю та технічної діагностики, редколегія журналу "Технічна діагностика та неруйнівний контроль" щиро вітають з 90-річним ювілеєм Віктора Олександровича Цечаля!
 

За довгі роки професійної діяльності В. А. Цечалем було впроваджено в життя багато перспективних планів. Він - один з тих фахівців, чий внесок в загальну справу розвитку неруйнівного контролю та технічної діагностики важко переоцінити.
В.А. Цечаль закінчив фізичний факультет Київського державного університету ім. Т.Г. Шевченка в 1953 р. за фахом фізик-дослідник і вся його трудова і творча діяльність пов'язана з дослідженням і розробкою фізичних методів неруйнівного контролю.
Більше 20 років В. А. Цечаль присвятив роботі в в Інституті електрозварювання ім. Є.О. Патона НАН України, де в 50-х роках Б.Є. Патоном було покладено початок розвитку методів і засобів НК, діапазон яких був розширений з приходом В.А. Цечаля.
За ініціативи Б.Є. Патона і Г.В. Раєвського (керівника лабораторії раціоналізації зварних конструкцій) під керівництвом і за безпосередньою участю В.А. Цечаля в ІЕЗ було створено новий підрозділ - лабораторію неруйнівного контролю.
На підставі виконаних В.А. Цечалем і колективом лабораторії досліджень були розроблені нові технології і апаратура неруйнівного контролю виробів з подальшим впровадженням на підприємствах країни: ультразвуковий контроль зварних з'єднань, виконаних електрошлаковим способом посудин великого діаметру, що працюють під тиском (спільно з НДІХіммаш); автоматизований ультразвуковий контроль поздовжніх швів труб великого діаметра (вперше в світовій практиці), метод і апарат для вихрострумового контролю труб контактного зварювання (спільно з дослідницькою лабораторією Уральськоїо філії АН СРСР); безперервний рентгенографічний контроль швів баків пального і окислювача з алюмінієвих сплавів космічних ракет; установки для рентгентелевізійного контролю із застосуванням електронно-оптичних перетворювачів (спільно з МВТУ ім. Баумана і НДІ інтроскопії); електрорентгенографічний апарат Еренг; метод підводного ультразвукового контролю зварних з'єднань труб та ін.
В.А. Цечалем був теоретично обгрунтований сегментний відбивач як модель дефекту для настроювання чутливості ультразвукового контролю (запропонований і внесений в ГОСТ 14782 спільно з НДІХіммаш і НДІ мостів ЛІІЗТ).
Більше 43 років В. А. Цечаль працює в системі монтажних і спеціальних будівельних робіт, з 1977 - в Інституті Укрспецмонтажпроект (УМОС), з 1995 - в ТОВ "Технічний комітет" Спецмонтаж "; займається розробкою і впровадженням методів НК, проводить велику роботу по підготовці кадрів; очолює Атестаційний центр неруйнівного контролю ТК "Спецмонтаж".
В.А. Цечаль - фахівець третього рівня кваліфікації з ультразвукового, радіаційного, магнітного і капілярного контролю.
Він є автором як наукових, так і методичних робіт. Це монографії, статті винаходи і нормативні документи - ГОСТ, ОСТ, ДСТУ, РД, РТМ, настанови з НК та ін.
Ним приділяється велика увага проблемі переходу організацій, підприємств на європейські та міжнародні стандарти на заміну застосування вітчизняних нормативних документів. Його рекомендації опубліковано в статтях і доповідях на конференціях і семінарах з НК.
Віктор Олександрович підтримує ділові зв'язки з багатьма фахівцями, науково-дослідними організаціями та спеціалізованими підприємствами, що дозволяє йому перебувати на передових позиціях науки і техніки. Він є неперевершеним автором доброзичливих віршів присвячених різним подіям в житті дефектоскопічної спільноти - конференцій, семінарів, ювілеїв колег, важливих річниць і т.ін. 


Щиро бажаємо Вам, вельмишановний Вікторе Олександровичу, активного творчого довголіття, сімейного благополуччя, любові, поваги оточуючих і успіхів у всіх справах.
Хай не вичерпуються Ваші таланти і притаманна Вам життєва мудрість !!!

 


 

Центр сертифікації при УТ НКТД підтвердив свою компетентність і отримав атестат акредитації НААУ

 

На протязі другої половини 2019 року – початку 2020 року відбувався процес чергової акредитації ЦС при УТ НКТД Національним агентством з акредитації України (НААУ).

Наразі ми можемо повідомити, що 14 травня 2020 року ЦС при УТ НКТД отримав Атестат акредитації НААУ на новий п’ятирічний термін як позавідомчий незалежний орган із сертифікації персоналу в галузі неруйнівного контролю на відповідність вимогам Міжнародного стандарта ISO/IEC 17024:2012 «Оцінка відповідності – Загальні вимоги до органів, що здійснюють сертифікацію персоналу». Схема і процедури сертифікації визначені у відповідності до вимог ЕN ISO 9712:2012 «Неруйнівний контроль. Кваліфікація та сертифікація персоналу неруйнівного контролю».

 

Запрошуємо спеціалістів з НК, які скористатися послугами ЦС при УТ НКТД з підготовки, атестації і сертифікації персоналу в згідно стандартів EN ISO 9712, ДСТУ EN ISO 9712, SNT-TC-1A, НПАОП 0.00-1.63-13.

 

За цим посиланням http://usndt.com.ua/ua_sertifik.htm можна ознайомитися з докладною інформацією стосовно сертифікації персоналу з НК в системі Українського товариства НКТД.

 


2019


 

9-а Національна науково-технічна конференція та виставка

«Неруйнівний контроль та технічна діагностика: UkrNDT-2019»

  

19-21 листопада 2019 р. у Києві в Міжнародному виставковому центрі на лівому березі Дніпра відбулася помітна подія в житті наукової спільноти України в галузі дефектоскопії – 9-а Національна науково-технічна конференція та виставка «Неруйнівний контроль та технічна діагностика: UkrNDT-2019».

Конференція проходила в дні роботи XVIII Міжнародного промислового форуму, в рамках якого відбулася демонстрація досягнень України в галузі технології та приладів для НК.

Треба відзначити, що за час, який минув з дати проведення попередньої аналогічної конференції з НКТД  у 2016 році, наукова спільнота України скучила за подібним заходом, підтвердженням чого була велика кількість учасників, які взяли участь в роботі конференції – біля 150 спеціалістів з різних регіонів України.

В організації заходу Українському товариству неруйнівного контролю та технічної діагностики традиційно допомагали Інститут електрозварювання ім. Є.О.Патона НАН України та Міжнародний виставковий центр.

Спонсорами 9-ї Національної конференції та виставки виступили Науково-виробнича фірма «Промсервісдіагностика» (директор Буримський В.К.), Науково-виробниче підприємство «УКРІНТЕХ» (директор Демченко С.В.), АЦНК при ІЕЗ ім. Є.О.Патона (директор Шевченко І.Я.) та Виробничо-комерційна фірма «КРОМ» (директор – Коваленко О.І.).

Інформаційну підтримку заходу надали журнали «НК-інформ», «Техническая диагностика и неразрушающий контроль», «Автоматическая сварка», «Методи та прилади контролю якості».

 

 

Тематика 55 доповідей наукових працівників та спеціалістів з НКТД з різних регіонів України була сконцентрована на пленарному засіданні конференції (10 доповідей) та трьох секціях:

1. Розробка методів і нових технічних засобів неруйнівного контролю та діагностики стану матеріалів і виробів тривалої експлуатації (8 доповідей).

2. Методи та засоби моніторингу технічних об‘єктів (25 доповідей).

3. Теорія і практика неруйнівного контролю та технічної діагностики (12 доповідей).

Повні тексти доповідей опубліковано на 270 сторінках Збірника матеріалів конференції, який отримали офіційні учасники конференції. В електронному вигляді з доповідями можна ознайомитися за цим посиланням.

 

  Дивитись більш докладну інформацію і фотозвіт 


Рішення 9-ї Національної науково-технічної конференції

«Неруйнівний контроль і технічна діагностика: UkrNDT-2019»

 

У період c 19 по 21 листопада 2019 року в рамках роботи XVIII Міжнародного промислового форуму в Міжнародному виставковому центрі (м.Київ) відбулася 9-та Національна науково-технічна конференція «Неруйнівний контроль та технічна діагностика: UkrNDT-2019», в роботі якої взяло участь близько 150 фахівців. На пленарному і трьох секційних засіданнях було заслухано 55 доповідей. Відбулася звітна конференція Українського товариства неруйнівного контролю та технічної діагностики (УТ НКТД).

Великий інтерес у спеціалістів викликали доповіді щодо використання нейронних мереж для моніторинга промислових об'єктів, автоматизації процесів оцінки якості, застосування оптоелектронних систем при візуальному і радіоскопічному методах. Особливу увагу було звернуто на оцінку зношення, деградації і втоми металу. Перш ніж приступати до пошуку дефектів, важливо встановити наскільки метал контрольованого об'єкта ще схожий на тверде тіло, як пропускає ультразвукові коливання, яку має твердість. У доповідях, представлених фахівцями Інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона НАН України, Фізико-механічного інституту ім. Г.В. Карпенка НАН України, Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу описані нові підходи з цієї проблематики.

Велика кількість доповідей представників наукової школи чл.-кор. НАН України Бабака В.П. стосувалося моніторингу об'єктів і оптимізації теплофізичних процесів.

Цікаві повідомлення про свою продукцію зробили спонсори конференції – компанії "Укрінтех" (Харків) і "Кром" (Дніпро).

Серйозні дискусії виникли в зв'язку з непрестижністю серед молодих людей – майбутніх фахівців з моніторингу технічного стану – застарілих назв: технічна діагностика, неруйнівний контроль. У назві спеціальності по дефектоскопії необхідно відобразити сучасні привабливі для молоді терміни: менеджмент, інформатика, моніторинг, IP-технології і т.п., наприклад, «моніторинг стану і менеджмент експлуатації відповідальних об'єктів», чому і були присвячені основні доповіді конференції.    

Багато виступів стосувалося стандартизації – національної, міжнародної, галузевої. Була відзначена велика робота, проведена Товариством (УТ НКТД) по стандартизації, по адаптації стандартів ISO та EN до умов різних підприємств в Україні. Була відзначена робота Щупак С.О. з перекладу міжнародних стандартів на українську мову і оформлення їх як стандартів Товариства. Рекомендовано посилити цю роботу із залученням широкого кола фахівців-професіоналів, відомих своїми роботами в області дефектоскопії.

У доповіді, присвяченій порівнянню різних намагнічуючих пристроїв (НП) на постійних магнітах, була відзначена стала тенденція застосування для магнітопорошкового контролю намагнічуючих пристроїв на основі гнучкого тросу, що з'єднує магнітні полюси. Поширення таких НП призводить до пропуску тріщин. Ці НП при віддаленні полюсів один від одного призводять до утворення мертвих зон, де тріщини не виявляються.

Великий інтерес у слухачів викликали доповіді, присвячені застосуванню різних твердотільних R-перетворювачів. Сучасна рентгенографія без проміжних носіїв інформації (плівок, н/п пластин і т.п.) вже широко застосовується в медицині. Технологія рентгенівського контролю без плівок, н/п пластин і інших проміжних носіїв інформації легко піддається автоматизації і на порядок дешевше, ніж плівкова радіографія. Вона дозволяє до 10 крат збільшувати зображення внутрішніх дефектів.

На конференції зазначалося, що висока якість продукції зварювального виробництва не може бути забезпечена без ризик-орієнтованих технологій і відповідної підготовки персоналу. Тому роботи з ризик-орієнтованого менеджменту (доповідь Ковальчук О.В.) повинні розвиватися.

 

РІШЕННЯ КОНФЕРЕНЦІЇ 

  • Доручити проф. Карпашу О.М., проф. Бабаку В.П., проф. Сучкову Г.М. опрацювати питання розроблення  нової освітньої програми для 1 та 2 рівнів вищої освіти з метою підготовки фахівців з неруйнівного контролю та технічної діагностики, залучивши до цієї роботи провідні профільні ВНЗ (КПІ, НАУ, ХПІ, ДНУ, ЛПІ, ВНУ, ІФНТУНГ).  Підготувати клопотання до Міністерства  освіти і науки щодо введення нового оcвітнього напрямку, з умовною назвою  «Інженерія моніторингу».

  • Посилити роботи по адаптації міжнародних стандартів. Включити до переліку робіт УТ НКТД на 2020-2022 рр. розробку ДСТУ замість скасованих міждержавних стандартів з НК. Доручити Щупак С.О., Шевченко І.Я., Бондаренко О.Г., Посипайко Ю.М., Цечалю В.О. підготувати план заходів по стандартизації і узгодити його з ТК-78.

  • Доручити Бондаренко О.Г., Назаровій Т.О., Горбику В.М. опрацювати питання про організацію спеціалізованого семінару з проблеми НЧ УЗК в зв'язку з появою в Україні на провідних заводах Маріуполя, Запоріжжя, Дніпра і Києва такого обладнання і відсутності будь-якої національної нормативної документації за цим методом.

  • Доручити Михайлову С.Р., Бухенському В.М., Щупак С.А. та ін. організувати спеціалізований семінар щодо перспектив поширення сучасних методів радіаційного контролю. В роботі семінару повинні взяти участь представники всіх галузей промисловості, які продовжують використовувати плівкову радіографію. Україна має пріоритет у створенні нових технологій і обладнання для безплівкового радіоскопічного контролю.

  • У зв'язку з майбутньою Всесвітньої конференції з НК, що відбудеться в Сеулі (Корея), доручити Казакевичу М.Л. підготувати інформацію про цей захід для видань УТ НКТД, оцінити індивідуальні витрати. Делегація України повинна взяти участь в цьому заході.

  • Рекомендувати ІФХ ім. Л.В.Писаржевського НАН України (доп. Колотилова С.В.) провести в ІЕЗ ім. Є.О.Патона порівняльні випробування магнітних наночастинок і традиційних засобів для МПК.

  • Розглянути доцільність проведення в березні 2021 року міжнародної науково-технічної конференції «Моніторинг, контроль, діагностика - 2021» в Буковелі.

  • Рекомендувати всім НЦНК і АЦНК при проведенні навчання та атестації фахівців НК використовувати нові розробки методів і засобів НК, про які йшлося на конференції «UkrNDT-2019».


 

Підсумки Шостого професійного конкурсу УТ НКТД

 

 

З нагоди проведення 9-ї Національної науково-технічної конференції «UkrNDT-2009» було оголошено Шостий професійний конкурс серед спеціалістів і організацій, що працюють в галузі неруйнівного контролю та технічної діагностики, який відбувся в період 1 липня до 31 жовтня 2019 р.

 

Професійний конкурс УТ НКТД проводився з метою визначення кращих вчених, спеціалістів, трудових колективів, лабораторій, фірм, підприємств та організацій, що працюють в галузі НКТД, а також популяризації досягнень в галузі НКТД кращих вчених, спеціалістів, трудових колективів лабораторій, фірм, підприємств та організацій України.

 

Для участі в конкурсі було запрошено вчених, спеціалістів, трудові колективи підприємств та організацій, що працюють в галузі НКТД, молодих вчених, аспірантів і студентів профільних кафедр університетів.

Переможці були визначені голосуванням членів Правління Товариства на підставі вивчення поданих на конкурс матеріалів.

 

Переможці та призери професійного конкурсу УТ НКТД в кожній з номінацій були нагороджені Дипломами УТ НКТД відповідного ступеня на Звітній конференції Товариства, що відбулася в рамках 9-ї Національної науково-технічної конференції "Неруйнівний контроль та технічна діагностика: UkrNDT-2019" 19 листопада 2019 р.

 

  За цим посиланням Ви дізнаєтесь про переможців конкурсу 


 

Підсумки Звітної конференції

Українського товариства неруйнівного контролю та технічної діагностики

                                                                                                                       

В рамках 9-ї Національної науково-технічної конференції та виставки «Неруйнівний контроль та технічна діагностика: UkrNDT-2019» 19 листопада 2019 року відбулась чергова Звітна конференція УТ НКТД, на якій було розглянуто і обговорено звіт Правління УТ НКТД про роботу за період 2017-2019 рр., підведено підсумки Шостого професійного конкурсу УТ НКТД і нагороджені його переможці, відбулися вибори Голови, Правління і Ревізійної комісії УТ НКТД на період 2020-2022 рр.

Голова УТ НКТД проф. В.О. Троїцький доповів делегатам Звітної конференції про головні напрямки і результати роботи Правління Товариства за звітний період (за цим посиланням див. Звіт Правління УТНКТД про роботу за період 2017-2019 рр.) :

  • виконання робіт із гармонізації європейських і міжнародних стандартів з неруйнівного контролю в Україні;

  • організація 9-ї Національної науково-технічної конференції «Неруйнівний контроль та технічна діагностика;

  • організація науково-технічних семінарів з питань сучасних технологій і систем неруйнівного контролю в Києві в рамках Міжнароднго промислового форуму;

  • організація і проведення 22-ї Міжнародної конференції і виставки «Сучасні методи та засоби неруйнівного контролю та технічної діагностики» в Одесі;

  • проведення Шостого професійного конкурсу УТ НКТД в галузі неруйнівного контролю та технічної діагностики;

  • участь спеціалістів УТ НКТД у заходах, що проводилися міжнародними організаціями з НК: ICNDT, EFNDT, ANDTI, ISO/TC 135;

  • співпраця із спорідненими національними товариствами з НК в рамках двосторонніх угод про співробітництво;

  • щоквартальний випуск «Інформаційного бюлетеня «НК-Інформ», підтримка інтернет-сайту Товариства;

  • сприяння розміщенню наукових статей та інформаційних публікацій українських спеціалістів на сторінках журналів Американського, Японського товариств з НК, міжнародного журналу «Территория NDT» та ін.

Робота Правління Товариства за період 2017-2019 рр. була визнана задовільною.

 

Підведено підсумки Шостого професійного конкурсу УТ НКТД, що проводився з метою визначення і популяризації досягнень кращих вчених, спеціалістів, трудових колективів, лабораторій, фірм, підприємств та організацій, що працюють в галузі НКТД, за наступними напрямками та формами професійної діяльності:

  • кращі сервісні і промислові лабораторії, що працюють в галузі НКТД;

  • кращі науково-технічні публікації в журналах та видання книг;

  • кращі наукові та технологічні розробки в галузі НКТД;

  • кращі молоді вчені та спеціалісти, що працюють в галузі НКТД;

  • кращий студент (аспірант)  за спеціальністю «НК і ТД».

Проф. О.М. Карпаш оголосив переможців конкурсу, а Голова конкурсної комісії О.В. Мозговой нагородив їх дипломами відповідного ступеню.

 З підсумками Шостого професійного конкурсу можна ознайомитися перейшовши в розділ "Конкурси" за цим посиланням.

 

Делегати конференції обрали Голову та Правління та Ревізійну комісію УТ НКТД на період 2020-2022 рр.

Головою УТ НКТД було переобрано проф. В.О. Троїцького, д.т.н., зав. відділом Інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона НАН України.

До нового складу Правління УТ НКТД увійшли (див. фото):

  • Бабак Віталій Павлович, член-кореспондент НАН України, д.т.н., заст. директора з наукової роботи Інституту технічної теплофізики НАН України, м. Київ;

  • Білокур Іван Павлович, д.т.н., проф. Національного авіаційного університету, м. Київ;

  • Бондаренко Юрій Купріянович, к.т.н., с.н.с. Інституту електрозварювання (ІЕЗ) ім. Є.О.Патона НАН України, м. Київ;

  • Дереча Валерій Якович, нач. відділу неруйнівних методів контролю ДП «АНТОНОВ», м. Київ;

  • Казакевич Михайло Леонідович, к.х.н., с.н.с., директор ДП «Колоран» ІФХ НАН України, м. Київ;

  • Карпаш Максим Олегович, д.т.н., проф., проректор з наукової роботи і міжнародної діяльності Івано-Франківського НТУ нафти і газу;

  • Карпаш Олег Михайлович, д.т.н., проф., Івано-Франківський НТУ нафти і газу;

  • Козін Олександр Миколайович, заст. ген. директора ТОВ НВФ «Діагностичні прилади», м. Київ;

  • Кравець Віктор Павлович, заступник директора з якості ВП «Рівненська АЕС» ДП НАЕК «Енергоатом», м. Вараш;

  • Куліш Владислав Андрійович, к.т.н., заст. директора з наукової роботи ДП «Інститут «УкрНДІпроект», м. Київ;

  • Лобанов Леонід Михайлович, академік НАН України, д.т.н., заст. директора ІЕЗ ім. Є.О.Патона НАН України, м. Київ;

  • Луценко Тетяна Михайлівна, заст. директора ТОВ НВФ «Промприлад», м. Київ;

  • Малайчук Валентин Павлович, д.т.н., проф., зав. кафедрою Дніпровського національного університету;

  • Михайлов Сергій Ростиславович, к.т.н., доцент НТУУ «Київський політехнічний інститут ім. І.Сікорського»;

  • Мозговой Олександр Всеволодович, директор ТОВ «Придніпровський АЦНК і ТД», м. Дніпро;

  • Назарова Тетяна Олександрівна, нач. відділу експертного обстеження ПРАТ «ММК ім.. Ілліча», м. Маріуполь;

  • Назарчук Зіновій Теодорович, академік НАН України, д.ф.-м.н., директор Фізико-механічного інституту (ФМІ) ім. Г.В.Карпенка НАН України, м. Львів;

  • Недосєка Анатолій Якович, д.т.н., проф., зав. відділом технічної діагностики ІЕЗ ім. Є.О.Патона НАН України, м. Київ;

  • Ободовський Борис Михайлович, нач. відділу технагляду і діагностики ПАТ «Одеський припортовий завод»;

  • Павлій Олександр В’ячеславович, директор ТОВ НВФ «Діагностичні прилади» м. Київ;

  • Посипайко Юрій Миколайович, провідний інженер ІЕЗ ім. Є.О.Патона НАН України, м. Київ;

  • Протасов Анатолій Георгійович, д.п.н., проф., зав. кафедрою НТУУ «Київський політехнічний інститут ім. І.Сікорського»;

  • Пуларія Андрій Луарсабович, к.т.н., доцент, керівник Центру ТД і НК Дніпровського національного університету залізничного транспорту ім. академіка В.Лазаряна;

  • Райтер Петро Миколайович, д.т.н., проф., зав. кафедрою Івано-Франківського НТУ нафти і газу;

  • Сучков Григорій Михайлович, д.т.н., проф., зав. кафедрою НТУ «Харківський політехнічний інститут»;

  • Тимощенко Анатолій Петрович, нач. відділу засобів НК ПАТ «Інтерпайп НМТЗ» м. Дніпро;

  • Троїцький Володимир Олександрович, д.т.н., проф., зав. відділом неруйнівного контролю ІЕЗ ім. Є.О.Патона НАН України, м. Київ;

  • Учанін Валентин Миколайович, д.т.н., зав. лаб. ФМІ ім. Г.В.Карпенка НАН України, м. Львів;

  • Цечаль Віктор Олександрович, керівник АЦНК ТОВ «Технічний комітет «Спецмонтаж», м. Київ;

  • Шевченко Ігор Якович, директор ДП «АЦНК при ІЕЗ ім. Є.О.Патона НАНУ», м. Київ;

  • Шекеро Андрій Леонідович, провідний інженер ІЕЗ ім. Є.О.Патона НАН України, м. Київ;

  • Щупак Світлана Олексіївна, зав. групи стандартизації ІЕЗ ім. Є.О.Патона НАН України», м. Київ.


 

Міжнародна конференція “Механіка руйнування матеріалів та цілісність конструкцій” у Львові

 

З 3 по 6 червня 2019 р. у м. Львові відбулася 6-а міжнародна конференція “Механіка руйнування матеріалів та цілісність конструкцій” (“Fracture Mechanics of Materials and Structural Integrity” FMSI 2019). Її організатори – Європейське товариство з цілісності конструкцій (ESIS), Українське товариство з механіки руйнування, Фізико-механічний інститут ім. Г.В. Карпенка НАН України (ФМІ), НУ «Львівська політехніка». Голова оргкомітету конференції – академік НАН України В.В. Панасюк, заступники голови – академік НАН України Л.М. Лобанов та професор Ю.Я. Бобало. У конференції взяли участь понад 60 учасників з 14 країн (Аргентина, Греція, Індія, Іспанія, Італія, Канада, Китай, Мексика, Польща, Португалія, США, Угорщина, Україна, Франція).

 

Основними напрямками роботи конференції були:

– механіка руйнування та міцність матеріалів;

– корозійне розтріскування;

– неруйнівний контроль (випробування) конструкцій;

– прикладна механіка.

 

Вперше за історію проведення цієї конференції проблеми неруйнівного контролю (НК) були виокремленні в окрему секцію, що пов’язано зі створенням в рамках ESIS технічного комітету ESIS-TC17 “Non-Destructive Evaluation” (голова Петер Трампус). Міжнародну спільноту НК на конференції крім Петера Трампуса представляв президент Міжнародної Академії НК Джузеппе Нардоні.

 

  Дивитись звіт про конференцію і фото 


Запрошення на навчання до магістратури

НАЦІОНАЛЬНИЙ АВІАЦІЙНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ АЕРОКОСМІЧНИЙ ІНСТИТУТ
Кафедра машинознавства

Освітньо-професійна програма: «Якість, стандартизація та сертифікація»

 

Спеціальність: 152 «Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка»

Галузь знань: 15 «Автоматизація та приладобудування»

Форми навчання: денна, заочна.

Термін навчання: 1,4 роки – ОС «Магістр».

Освітня кваліфікація: магістр з метрології та інформаційно-вимірювальної техніки

Кваліфікація (за ДК 003:2010): 1493 Менеджер (управитель) систем якості, 2419.2 Фахівець із стандартизації, сертифікації та якості

 

Набір студентів здійснюється на 1-й курс за програмою підготовки фахівців  ОС «Магістр». Приймаються особи з базовою («Бакалавр») або повною («Спеціаліст», «Магістр») вищою освітою будь-якого напряму підготовки.

 

Профілюючі дисципліни: стандартизація продукції та послуг; сертифікація продукції та послуг; менеджмент якості; метрологічне забезпечення процесів управління якістю; інформаційні технології у сфері управління якістю, стандартизації та сертифікації; сертифікація персоналу; управління діяльністю підприємства; основи наукових досліджень; соціальна та екологічна відповідальність; стратегічне управління персоналом; аудит у сфері якості; процеси та системи управління якістю в авіації, ділова іноземна мова.

 

За цим посиланням Ви можете ознайомитись з більш детальною інформацією.


 

Запрошення на навчання до магістратури

 

Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу з 2018 року розпочинає набір студентів на навчання  за  новою програмою   підготовки   магістрів за спеціалізацією   «Технічна діагностика обладнання та конструкцій» (рішення Вченої ради університету про відкриття згаданої спеціалізації  в  межах спеціальності 131 «Прикладна механіка» від 30.08.2017 року). Термін навчання 18 місяців.

 

Магістерська програма започаткована на базі кафедри Енергетичного менеджменту та технічної діагностики.

По закінченню  навчання,  магістри  додатково отримають  свідоцтво про спецпідготовку, яке дає змогу пройти атестацію на фахівця  з неруйнівного контролю  машин,  механізмів, устаткування  підвищеної  небезпеки І-го, і як виняток ІІ-го, рівня відповідно до  вимог ISO 9712:2012 "Неруйнівний контроль. Кваліфікація і сертифікація  персоналу  в  галузі неруйнівного  контролю" та ISO / TS 21759.  Ця процедура значно  спростить  подальше  їх працевлаштування у всіх сферах діяльності з технічного діагностування(нафтогазова промисловість, будівництво, транспорт, машинобудування, енергетика, хімічна промисловість тощо).

 

За цим посиланням Ви можете ознайомитись з більш детальною інформацією.


 

Повідомлення Національного органу стандартизації про скасування стандартів ГОСТ

 

Державне підприємство «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» (ДП «УкрНДНЦ»), яке виконує функції національного органу стандартизації України інформує про скасування в Україні стандартів Радянського Союзу, розроблених до 1992 року.

Відповідно до статті 56 Угоди про асоціацію між Україною, з одного боку, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії та їхніми державами-членами, з іншого боку, Україна поступово впроваджує звід Європейських стандартів (EN) як національні стандарти, зокрема гармонізовані європейські стандарти, добровільне застосування яких вважається таким, що відповідає вимогам законодавства, зазначеного у Додатку III до цієї Угоди.

Одночасно з таким впровадженням Україна скасовує конфліктні національні стандарти, зокрема міждержавні стандарти (ГОСТ), розроблені до 1992 року.

На офіційному веб-сайті НОС www.uas.org.ua ® Питання-відповіді ® Стандартизація також надано роз’яснення стосовно використання НД, якщо ГОСТ скасований і рекомендації щодо дій, коли немає НД на заміну скасованому ГОСТ.

01.01.2019 сплив чотирихрічний перехідний період, коли ГОСТ, розроблені до 1992 року, мали бути скасовані.

Водночас, до НОС продовжували надходити пропозиції щодо продовження дії ГОСТ після 01.01.2019 року.

З метою виваженого реагування на такі пропозиції та з урахуванням рекомендацій Міністерства економічного розвитку і торгівлі як центрального органу виконавчої влади, що формує і реалізує державну політику у сфері стандартизації, ДП «УкрНДНЦ» проведено відповідну роботу щодо зведення до мінімуму пропозицій заінтересованих сторін стосовно перенесення термінів скасування ГОСТ, розроблених  до 1992 року, після 01.01.2019.

У підсумку НОС прийнято низку наказів, якими з 01.01.2019 року відновлено чинність ГОСТ, розроблених до 1992 року. З переліками стандартів, чинність яких відновлено наказами НОС, можна ознайомится на офіційному сайті НОС uas.org.ua→Стандартизація→Накази ДП «УкрНДНЦ»→2018→Грудень.

 

Враховуючи вищезазначене повідомляємо, що подальше перенесення термінів після видання зазначених наказів ДП «УкрНДНЦ» є неможливим.

НОС наполегливо рекомендує всім заінтересованим сторонам, які в своїй роботі використовують ГОСТ, скористатися рекомендаціями, розміщеними на сайтах Мінекономрозвитку http://www.me.gov.ua та НОС http://www.uas.org.ua/ua/pitannya-vidpovidi/, та знайти альтернативу використанню стандартів Радянського Союзу, які фактично є регуляторними актами вже неіснуючої держави і суперечать нововведенням, запровадженим у сфері технічного регулювання України.

Крім того інформуємо, що за потреби розроблення національного стандарту на заміну ГОСТ будь-яка заінтересована сторона (органи влади, асоціації виробників, підприємства, громадські організації тощо) може виступити замовником такої роботи відповідно до статей 28 та 29 Закону України «Про стандартизацію».

 

З повним текстом інформаційного повідомлення можна ознайомитись за посиланням: http://uas.org.ua/ua/news/do-uvagi-koristuvachiv-standartiv-ta-tehnichnih-komitetiv-standartizatsiyi-ukrayini-tk/

 


 

Вітаємо з  ювілеєм Олега Михайловича Карпаша!

 

 

Вельмишановний Олеже Михайловичу!


Прийміть наші щирі і теплі вітання з 70-річчям!

В широких колах науково-технічної громадськості Ви відомі як знаний вчений, віце-президент Українського товариства неруйнівного контролю та технічної діагностики, Заслужений діяч науки і техніки України, Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки.

Ваш багаторічний трудовий шлях в якості професора Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, засновника і наукового керівника НВФ «ЗОНД», нерозривно пов’язаний зі створенням і впровадженням у виробництво високоефективних технологій і сучасних засобів неруйнівного контролю і технічної діагностики нафтогазового бурового обладнання, з вихованням високопрофесійних фахівців і молодих учених на кафедрі технічної діагностики та моніторингу і кафедрі енергетичного менеджменту та технічної діагностики, що Ви заснували.

Завдяки Вашому професіоналізму, таланту керівника, цілеспрямованості і стратегічному мисленню університет, в якому Ви багато років обіймали посаду проректора з наукової роботи, сьогодні є визнаним центром інновацій в освіті і дослідженнях, входить в число вищих навчальних закладів України, що розвиваються найбільш динамічно і рік від року зміцнює свої позиції в національних і світових рейтингах.

Ми поважаємо Вас за широку ерудицію, фундаментальні знання, багатий досвід і життєвий оптимізм. В Вас дивним чином поєднуються найрізноманітніші людські якості: світлий розум з багатою уявою, твердість характеру з життєвою мудрістю, інноваційні підходи в прийнятті рішень з умінням знайти підхід до кожного, висока вимогливість і організованість з доброзичливістю. Ви відрізняєтесь цілеспрямованістю, наполегливістю, вмінням бачити нове і втілювати в життя задумане.

Ми високо цінуємо багаторічне плідне творче співробітництво з Вами і впевнені, що і надалі наша спільна діяльність буде успішно розвиватися.

В день Ювілею бажаємо Вам, Олеже Михайловичу, успіхів у науковій і викладацькій роботі, взаєморозуміння з молоддю, з якою так тісно вона пов'язана, сил і натхнення для руху по дорозі знань, багато сміливих ідей для нових відкриттів, благополуччя і затишку у Вашій оселі, здоров'я і щастя Вам і Вашій родині!
 

Правління Українського товариства НКТД
Колеги з Інституту електрозварювання ім.Є.О.Патона НАН України
 

 


2018


 

Поздравляем с юбилеем

Александра Всеволодовича Мозгового !

 

Правление Украинского общества неразрушающего контроля и технической диагностики, коллектив отдела №4 Института электросварки им. Е.О. Патона НАН Украины поздравляет с 70-летием вице-президента УО НКТД, директора Приднепровского АЦНК, одного из самых авторитетных специалистов Украины в области неразрушающего контроля Александра Всеволодовича Мозгового.
 
Закончив в 1971 году Днепропетровский государственный университет по специальности "Теоретическая физика", А.В.Мозговой на протяжении многих лет работал в Украинском НИИ технологии машиностроения. Под его руководством были разработаны и внедрены новые приборы и автоматизированные системы неразрушающего контроля крупногабаритных изделий ответственного назначения из полимерных и композиционных материалов. Позже он основал и возглавил Научно-производственное предприятие "Машиностроение" – одно из ведущих в Украине предприятий по раз
работке и поставке средств НК и ТД. Сегодня Александр Всеволодович продолжает заниматься научной работой, а также решает прикладные задачи по продвижению передовых технологий неразрушающего контроля на предприятиях ведущих промышленных отраслей Украины – атомной и тепловой энергетике, железной дороге и др., а также преподает на кафедре радиоэлектронной автоматики Днепропетровского национального университета имени Олеся Гончара.
Как член Совета Национального аттестационного комитета Украины по неразрушающему контролю, Александр Всеволодович является одним из организаторов процесса обучения и аттестации персонала по НК в Украине в соответствии с международными стандартами. Приднепровский АЦНК, который он возглавляет является одним из ведущих учебных и экзаменационных центров в системе сертификации Украинского общества НКТД.
Являясь вице-президентом УО НКТД Александр Всеволодович ведет постоянную работу, направленную на объединение специалистов занятых в неразрушающем контроле «под крышей» Украинского общества неразрушающего контроля и технической диагностики для взаимного обмена знаниями и опытом. Он является многолетним организатором и научным куратором международной конференции «Современные методы и средства неразрушающего контроля и технической диагностики».
 
Сердечно поздравляем Александра Всеволодовича с юбилеем, желаем ему крепкого здоровья, счастья, хорошего настроения, семейного благополучия, новых профессиональных успехов и всего самого доброго, светлого и прекрасного!

Правление Украинского общества НКТД

 


Науково-технічний семінар «Сучасні технології неруйнівного контролю та їх застосування в промисловості»

 

У дні роботи XVII Міжнародного промислового форуму 2018 (20–23.11.2018) Українське товариство неруйнівного контролю та технічної діагностики провело традиційний Науково-технічний семінар «Сучасні технології неруйнівного контролю та їх застосування в промисловості». Робота семінару проходила в двох секціях.

 

Тематику доповідей Cекції №1 «Застосування сучасних технологій неруйнівного контролю в промисловості» можна розділити на три напрямки:

  • застосування методів неруйнівного контролю та технічного діагностування різноманітних виробів та конструкцій у різних галузях промисловості України;

  • стан законодавства України в сфері експертної діяльності з охорони праці, використання нормативних документів, що регламентують критерії дефектності виробів, та технічного регулювання у сфері виробництва відповідальних зварних конструкцій;

  • стандартизація та сертифікація спеціалістів з неруйнівного контролю в Україні, в тому числі з нових методів контролю.

Доповіді на Секції №2 «Розробка методів і нових технічних засобів неруйнівного контролю та діагностики стану матеріалів і виробів тривалої експлуатації» торкалися результатів виконання наукових досліджень у таких напрямках:

  • розробка моделі підсистеми контролю цілісності магістральних газопроводів системи автоматизації управління ГТС;

  • розробка системного інформаційного програмного забезпечення магнетоакустичної діагностичної системи;

  • виготовлення вузлів та блоків переносного апаратно-програмного комплексу для неруйнівного контролю металокомпозитних з‘єднань;

  • розробка пристрою неруйнівного контролю для ранньої діагностики обертових механізмів;

  • створення пристроїв діагностування вібраційного стану обладнання на основі інтелектуальних датчиків;

  • розробка і дослідження вихрострумових перетворювачів для контролю дефектності, електропровідності та напруженого стану елементів конструкцій;

  • розробка магнітних і магнітно-люмінесцентних композицій для фіксації результатів магнітопорошкової дефектоскопії;

  • удосконалення базового контролюючого акустико-емісійного обладнання та налаштування його функціональних вузлів і програмного забезпечення;

  • дослідження та перспективі застосування портативних скануючих рентгентелевізійних систем.

У роботі семінару взяли участь понад 80 фахівців з неруйнівного контролю та діагностування технічного стану промислових об‘єктів – представників Інституту електрозварювання ім. Є.О.Патона НАН України (Київ), Фізико-механічного інституту ім. Г.В. Карпенка НАН України (Львів), Інституту технічної теплофізики НАН України (Київ), ТОВ НВФ "Промсервісдіагностика" (Київ), НВЦ ТД «Техдіагаз» (Київ), Запорізького залізорудного комбінату, ДП «Антонов» (Київ), АТ «Мотор Січ» (Запоріжжя), ПАТ «Укрзалізниця», ПрАТ «Інгок» (Кривий Ріг), ДП «Діамех-Україна» (Харків), ТОВ "ДДАП-Ракс" (Кам’янське), ТОВ УК "ТрансВагонСервіс" (Дніпро), НПП "Машинобудування" (Дніпро), УДВП "Ізотоп" (Київ), ДП "Інститут "УкрНДІпроект" (Київ), ТОВ «Зброяр», ДП «Київський експертно-технічний центр Держпраці», ДП "Черкаський експертно-технічний центр Держпраці", Асоціації «Укрексперт» (Київ), НТЦ неруйнуючого контролю (Київ), ТОВ "ТК "Спецмонтаж" (Київ), КП «Плесо» (Київ), ДП "Колоран" ІФХ ім. Л.В.Писаржевського НАН України (Київ), Кременчуцької ТЕС ПАТ "Полтаваобленерго", ТОВ "Харківський професійний коледж", деяких інших підприємств, а також викладачі і студенти профільних кафедр НТУУ «Київський політехнічний інститут ім. І. Сікорського" і  Національного авіаційного університету.

В виставці технологій і обладнання для промисловості України взяли участь декілька українських компаній – виробників і постачальників засобів неруйнівного контролю і суміжного призначення: НВЦ «Діагностика та контроль», НТЦ «Промтехнології» (ТМ «Новотест»), НВП «Укрінтех», ТОВ «Хімлаборреактив».

 

Організатори семінару висловлюють щиру вдячність керівництву Міжнародного виставкового центру за всебічне сприяння в організації і проведенні семінару.                                                                            

 

О.Г. Бондаренко, с.н.с., ІЕЗ ім. Є.О. Патона НАН України


 

К 100-летию академика Бориса Евгеньевича ПатонА

 

БОРИС ЕВГЕНЬЕВИЧ ПАТОН — выдающийся ученый в области сварки, металлургии и технической диагностики, имеющий  мировую известность. Он – автор многих основополагающих исследований и высоких технологий, видный государственный и общественный деятель. На протяжении 65 лет он руководит Институтом электросварки им. Е.О. Патона НАН Украины. С 1962 г. Борис Евгеньевич – бессменный Президент Национальной академии наук Украины.

                                           

Борис Евгеньевич родился 27 ноября 1918 г. в семье профессора Евгения Оскаровича Патона, заведующего кафедрой мостов Киевского индустриального института, известного специалиста в области мостостроения, действительного члена Академии наук УССР, который в 1934 г. основал Институт электросварки, носящий его имя.

В 1941 г. Борис Евгеньевич окончил Киевский индустриальный институт (в настоящее время Национальный технический университет Украины «КПИ им. И. Сикорского»). В 1941-1942 гг. работал инженером электротехнической лаборатории завода «Красное Сормово» в г. Горьком (ныне Нижний Новгород). Начало его научной деятельности приходится на 1942 г.

В 1958 г. Борис Евгеньевич стал академиком Академии наук УССР, а с 1962 г. – академиком Академии наук СССР.

Институт электросварки им. Е.О. Патона НАН Украины под его руководством вырос в крупный научно-технический комплекс с развитой структурой, включающей собственно исследовательский институт, конструкторско-технологические подразделения, различные инновационные структуры.

Наиболее оригинальные и широко применяемые результаты исследований Б.Е. Патона связаны с разработкой прогрессивных технологий неразъемных соединений, обработки металлов в различных условиях (в атмосфере, вакууме, под водой и др.). К ним относятся сварка под флюсом, в защитных газах, электрошлаковая сварка, стыковая сварка оплавлением, газотермическое напыление, лучевые технологии.

При непосредственным участием академика Б.Е. Патона был создан Всесоюзный научно-исследовательский институт неразрушающего контроля и завод по производству средств неразрушающего контроля. Б.Е. Патон уделяет много внимания решению проблем оценки и продления ресурса сварных конструкций, созданию эффективных методов и средств их технической диагностики.

Академик Б.Е. Патон первым начал и развил исследования в области космических технологий и конструкций; результаты ряда из них успешно прошли экспериментальную отработку при орбитальных полетах космических кораблей и в условиях открытого космоса. Под руководством Б.Е. Патона Институтом электросварки в сотрудничестве с медицинскими учреждениями разработана технология сварки живых тканей, которая позволила провести более 200 тысяч уникальных операций.

Огромное внимание проявляет Борис Евгеньевич к проблеме подготовки научных кадров высокой квалификации, профессиональной подготовки и переподготовки инженерно-технических работников и их аттестации в соответствии с международными и национальными стандартами. Благодаря усилиям Бориса Евгеньевича появилась профессия инженер-дефектоскопист и десятки кафедр Украины и других стран теперь выпускают таких специалистов.

Б.Е. Патон Президент Международной ассоциации академий наук, почетный Президент Международной инженерной академии, член Европейской академии и Международной академии технологических наук, почетный член Международной академии неразрушающего контроля и научно-технических обществ многих стран.

 

Члены Международной академии неразрушающего контроля, специалисты о неразрушающему контролю Украины сердечно поздравляют Бориса Евгеньевича с Юбилеем и желают здоровья и дальнейших творческих успехов!


 

Итоги совещания Европейской сети по контролю и аттестации (ENIQ)  в Хельсинки

 

С 24 по 25 октября 2018 в г. Хельсинки (Финляндия) прошло очередное совещание Европейской сети по контролю и аттестации (ENIQ) действующей в рамках международной ассоциации NUGENIA. Ассоциация NUGENIA объединяет ведущие мировые компании и научные институты, занимающиеся проблемами обеспечения и повышения безопасной эксплуатации атомных электростанций. При этом деятельность ENIQ направлена на разработку международных стандартов, регламентирующих аттестацию неразрушающего контроля в атомной энергетике. В состав рабочей группы ENIQ входят представители ведущих компаний и европейских аттестационных органов, действующих в сфере неразрушающего контроля в атомной энергетике, таких как EPRI, Westinghouse, Framatome, EDF, Kiwa-Inspecta, Iberdrola, SQC и др.

 

От Украины в совещании принял участие К.В. Кустов - руководитель Аттестационного органа по аттестации систем эксплуатационного неразрушающего контроля оборудования и трубопроводов АЭС Украины. Аттестационный орган создан в 2017 году приказом №49 Министерства энергетики и угольной промышленности Украины на базе Государственного научно-инженерного центра систем контроля и аварийного реагирования (ГНИЦ СКАР) и действует в соответствии с требованиями национального стандарта НП 306.2.113-2005 «Вимоги до проведення атестації Систем експлуатаційного неруйнівного контролю обладнання та трубопроводів АЕС». После вступления в сентябре 2018 года ГНИЦ СКАР в ассоциацию NUGENIA Аттестационный орган получил право полноценно участвовать в работе ENIQ и разработке стандартов по аттестации неразрушающего контроля в атомной энергетике.

 

В ходе совещания в Хельсинки были обсуждены новые редакции стандартов ENIQ, а также рассмотрен широкий круг вопросов, касающихся аттестации неразрушающего контроля оборудования АЭС и организации работы группы. Среди прочих были затронуты аспекты, связанные с разработкой требований к методикам контроля, унификацией терминологии, применяемой в неразрушающем контроле. Одной из актуальных тем вызвавших бурное обсуждение была презентация представителя Westinghouse М. Боландера о применении программного обеспечения с искусственным интеллектом для анализа результатов автоматизированного неразрушающего контроля. Участники дискуссии высказали мнение, что такая задача является проблематичной в настоящее время с точки зрения аттестации, но в любом случае в ближайшем будущем необходимо будет разрабатывать требования к аттестации такого программного обеспечения.

 

К.В. Кустов принял участие в обсуждении возможных новых международных проектов в сфере неразрушающего контроля, а также подтвердил приверженность Аттестационного органа принципам МАГАТЭ и ENIQ применительно к аттестационному процессу в ядерной энергетике Украины.

Представитель EPRI Ф. Эшвин призвал участников совещания активнее участвовать в международных встречах, посвященных специфике неразрушающего контроля в атомной энергетике для улучшения обмена опытом и знаниями в мире.

 

Следующее совещание ENIQ планируется провести в 2019 году в Будапеште.


 

Короткі статистичні підсумки ХХΙΙ-ї Міжнародної конференції «Сучасні методи та засоби неруйнівного контролю і технічної діагностики» і фотозвіт


У конференції взяли участь 132 спеціаліста з 72 організацій, в т.ч від НАН України - 5, вузів - 9, від НАЕК «Енергоатом» - 5, від енергохолдингу "ДТЕК" - 7, від групи компаній «Метінвест» - 5.
Під час конференції працювала виставка засобів НК і ТД, на якій були представлені 11 українських фірм, в т.ч. вперше - «Хімлаборреактив», «Укрінтех», «Діагностика та контроль».
Генеральним спонсором конференції був «УкрНДІНК», спонсорами - компанії «ОНІКО», «Укрінтех», «ІнтронСЕТ» і «Хімлаборреактив».

 

Під час пленарного засідання

Учасники конференції

В.О.Троїцький, Т.М.Луценко, О.В.Мозговой, В.П.Бабак І.Я.Шевченко, В.О.Цечаль, Ю.К.Бондаренко

Ю.М.Посипайко, О.Т.Зельниченко, С.О.Щупак

Вечірня "доповідь" В.О.Цечаля

 

Стенди компаній-учасників виставки засобів НК

 

крНДІНК" (Київ) - генеральний спонсор

"Інтрон-СЕТ" (Київ)

ОНІКО (Київ)

"Укрінтех" (Харків)

"Хімлаборреактив" ("HLR", Київ)

"Діагностика і контроль" (Миколаїв)

"Ультракон" (Київ)

"Промтехнології" (ТМ "Новотест", Дніпро)

"Діаностичні прилади"(Київ)

"Харківприлад"

 

І наостанок Ви можете додати собі гарного настрою прочитавши вірш Віктора Олександровича Цечаля - посвяту учасникам конференції


12-я Европейская конференция по неразрушающему  контролю

В период с 11 по 15 июня 2018 года в Швеции состоялась 12-я Европейская конференция по неразрушающему контролю (ECNDT 2018). Эта конференция была организована в кооперации национальных обществ по НК стран северной Европы – Швеции, Норвегии, Дании, Финляндии, проходила в Гетеборге и собрала более 1800 участников. Предметом выступлений представителей – специалистов в области неразрушающего контроля из разных стран стали последние достижения европейской дефектоскопии по всем ведущим направлениям НК (радиография, ультразвуковые методы испытаний, вихретоковый и магнитный контроль, поиск дефектов с помощью проникающих веществ и т.д.).

Украину на конференции представляли специалисты Института электросварки им. Е.О Патона НАН Украины, Национального технического университета Украины «Киевский политехнический институт им. И. Сикорского”, Ассоциации “ОКО”, ГП “КОЛОРАН” Института физической химии им. Л.В. Писаржевского НАН Украины, НТЦ «Промтехнологии», НПФ «Диагностические приборы».

Михаил Казакевич и

Norikazu Ooka

Юлия Лысенко и

Анна Поволоцкая

Стенд компании

"Промтехнологии"

Юлия Лысенко

(НТУУ "КПИ")

Ученые Украины представили десять докладов о результатах своих научных исследований, а в выставке приборов и оборудования для НК, проходившей в рамках конференции, принимали участие с самостоятельным стендом Украинское общество НКТД, Ассоциация “ОКО”, НТЦ «Промтехнологии», ООО «Специальные Научные Разработки».

Один из дней в ходе конференции был посвящен празднованию 10-го юбилея Международной академии неразрушающего контроля (ANDTI). Лауреат Нобелевской премии в области химии господин Joachim Franc в своем докладе  «Single particle crio-electron microscopy»  подробно рассказал об открытии криогенного микроскопа, использование которого дало возможность значительно расширить  возможности биологических исследований. Члены ANDTI P.Trampus и V.Krstely  выступили с докладом «NDT Integrity engineering», в котором сфокусировали внимание на вопросах сохранения целостности конструкций в процессе их эксплуатации и связи этого явления с эффектом старения конструкционных материалов. Подробный отчет о выполнении проекта «ITER» - наиболее амбициозного энергетического современного мирового проекта - сделал Bernard Bigot. Он рассказал о строительстве в Южной Франции самого большого безуглеродного источника энергии (токамака), принцип работы которого аналогичен процессам, происходящим в звездах. Член ANDTI Uwe Ewert ознакомил слушателей с последними достижениями цифровой радиографии.

Гетеборг – второй по величине город Швеции, крупнейший центр автомобилестроения, порт, связывающий Скандинавию со всем миром. Это cтаринный город, расположенный на западном побережье Швеции. Основанный более 400 лет назад, город полон историческими достопримечательностями, прекрасными церквями и уникальными музеями. Достаточно вспомнить морской музей, художественную галерею и круизы вдоль побережья «Гота-фьерда», памятником, установленным в честь шведских моряков и др. Именно оттуда уже 350 лет  назад отправлялись корабли в Америку. Ныне – это крупнейший центр образования. И то, что первая состоявшаяся  в Скандинавии Европейская  конференция NDT прошла именно здесь – яркое подтверждение его потенциала и перспектив развития.

M.Л.Казакевич, зам. председателя УТ НКТД, член Совета ANDTI


 

Нарада ініціативної групи зі створення національної ради з НК і авіації

 

Ініціативна група зі створення Української національної ради з неруйнівного контролю в аерокосмічній галузі (УНРНКАРГ) за підтримки УТНКТД організувала проведення  наради щодо створення цієї структури.

Нарада відбулася 19 березня 2018 року у  приміщенні Національного технічного університету України ім. Ігоря Сікорського. 

До уваги зацікавлених сторін пропонуємо протокол цієї наради за цим посиланням.

 

 


2017


Повідомлення Технічного комітету ТК-78 стосовно прийняття нових стандартів з НК

Відповідно до кількох наказів Національного органу стандартизації ДП «УкрНДНЦ», виданих у другій половині 2017 року, в Україні прийнято низку національних стандартів з неруйнівного контролю гармонізованих з міжнародними та європейськими стандартами, з яких 9 прийнято методом перекладу і ще 8 - методом підтвердження  (без перекладу на українську). В той же час, чинність чотирьох стандартів було скасовано.

  Детальніше ... 


 

Короткі підсумки науково-технічного семінару з питань неруйнівного контролю в Києві

 

Вже традиційними стали заходи , що їх проводить Українське товариство неруйнівного контролю та технічної діагностики в рамках щорічного Міжнародного промислового форуму, що відбувається в київському Міжнародному виставковому центрі. Цього року УТ НКТД   спільно з Інститутом електрозварювання ім. Є.О. Патона НАН України організували для спільноти дефектоскопістів України і провели в дні роботи XVI-го Міжнародного промислового форуму Науково-технічний семінар «Нові технології неруйнівного контролю і можливості їх практичного застосування в машинобудуванні та суміжних галузях».

 

В семінарі взяли участь понад 80 спеціалістів – представників близько 50 організацій з різних регіонів України, серед яких Інститут електрозварювання ім. Є.О.Патона НАН України (Київ), Фізико-механічний інститут ім. Г.В. Карпенка НАН України (Львів), Інститут технічної теплофізики НАН України (Київ), ДП «Антонов» (Київ), ПАТ "Укргідроенерго" (Київ), ТОВ "ДДАП-Ракс" (Кам’янське), ТОВ УК "ТрансВагонСервіс" (Дніпро), ТОВ "Придніпровський ЦДОіС" (Дніпро), ТОВ «Мелитек-Україна» (Київ), ТОВ НВФ  «Діагностичні прилади» (Київ), ТОВ НВФ «Ультракон» (Київ), ТОВ "Інтрон-СЕТ Лтд" (Київ), УДВП "Ізотоп" (Київ), ДП "Інститут "УкрНДІпроект" (Київ), НТЦ неруйнуючого контролю (Київ), ТОВ "ТК "Спецмонтаж" (Київ), ДП "Колоран" ІФХ ім.Л.В.Писаржевського НАН України (Київ), ТОВ НВФ "Промсервісдіагностика" (Київ), Кременчуцька ТЕС ПАТ "Полтаваобленерго", ПАТ «Центренерго» (Київ), ВАТ "Азовзагальмаш" (Маріуполь), ПрАТ «Маріупольский металургійний комбінат імені Ілліча», ВАТ "Сумський завод "Насосенергомаш", НТ СКБ "Полісвіт" ДНВП "Об'єднання Комунар" (Харків), ТОВ "Харківський професійний коледж", ДП "Черкаський експертно-технічний центр Держпраці", а також студенти і викладачі з профільних кафедр НТУУ «Київський політехнічний інститут ім. І. Сікорського" і Національного авіаційного університету.

 

 

Відкрив семінар Заступник директора Інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона НАН України, академік НАН України Л.М. Лобанов. Він наголосив на актуальності впровадження нових технологій неруйнівного контролю в промисловості України для підвищення конкурентоспроможності вітчизняної продукції, а також їх використання під час обстеження відповідальних об’єктів, що перебувають в експлуатації і потребують перевірки їх стану для подальшої безпечної роботи.

 

Далі учасникам семінару було представлено такі доповіді: 

  • В.О. Троїцький, ІЕЗ ім. Є.О. Патона НАН України, Вдосконалення методів підтримки технічного стану підземних трубопроводів;

  • Л.М. Лобанов, В.В. Савицький, ІЕЗ ім. Є.О. Патона НАН України, Автоматизований ширографічний комплекс для неруйнівного контролю якості композиційних і сотових конструкцій;

  • В.О. Троїцький,  С.Р. Михайлов, В.М. Бухенський, Р.О. Пастовенський, ІЕЗ ім. Є.О. Патона НАН України, Нові технології радіаційного контролю на основі твердотільних перетворювачів;

  • О.В. Мозговой, ТОВ "Придніпровський ЦДОіС", Комплексний неруйнівний контроль стану металу об’єктів теплової і атомної енергетики;

  • В.О. Троїцький, В.М. Горбик, О.С. Бородай, ІЕЗ ім. Є.О. Патона НАН України, Переваги технології магнітопорошкового контролю на основі скануючих намагнічуючих пристроїв;

  • М.Л. Казакевич, ІФХ ім. Л.В. Писаржевського НАН України, Технологія виявлення витоків робочих рідин ультразвуковим течошукачем сумісна з виявленням поверхневих дефектів вихрострумовим методом;

  • Є.В. Шаповалов, В.В. Долиненко, В.Н. Учанін, Ю.В. Куц, В.В. Карпінський, ІЕЗ ім. Є.О. Патона НАН України, ФМІ ім. Г.В. Карпенка НАН України, НТУУ «Київський політехнічний інститут ім. І. Сікорського», Програмне та математичне забезпечення роботизованої системи вихрострумового неруйнівного контролю;

  • Є.О. Давидов, ІЕЗ ім. Є.О. Патона НАН України, Застосування ультразвукових хвиль дифракції для точного вимірювання розмірів тріщиноподібних несуцільностей в зварних з’єднаннях;

  • В.Ю. Глухівський, ІЕЗ ім. Є.О. Патона НАН України, Нові тенденції в галузі теплового контролю та термографії цивільних та промислових об’єктів

  • Є.В. Деменчук, ПрАТ «Маріупольский металургійний комбінат імені Ілліча», Термографія шахт доменних печей;

  • С.М. Глабець, НВФ «Ультракон», Переваги ультразвукового контролю на основі фазованих решіток та сучасні розробки для НК українських виробників;

  • С.О. Щупак, ІЕЗ ім. Є.О. Патона НАН України, Впровадження нових національних стандартів з НК, гармонізованих з  міжнародними. Підготовка і сертифікація персоналу з НК, атестація лабораторій НК в УТ НКТД за міжнародними стандартами;

  • Ю.К. Бондаренко, О.В. Ковальчук, ІЕЗ ім. Є.О. Патона НАН України, Оцінка ризику експлуатації зварних конструкцій на підставі моніторингу процесів системи управління якістю і проведення випробувань методами НК і ТД.

 

За традицією в виставці технологій і обладнання для промисловості України взяли участь декілька українських компаній – виробників і постачальників засобів неруйнівного контролю і суміжного призначення: ТОВ НВФ «Ультракон», ТОВ НТЦ «Промтехнології» (ТМ «Новотест»), ТОВ «Мелитек-Україна», компанія «ОНІКО».

 Організатори семінару від імені учасників семінару висловлюють щиру вдячність керівництву Міжнародного виставкового центру за всебічне сприяння в організації і проведенні семінару.


 

Конкурс професійної майстерності фахівців з неруйнівного контролю та зварювання

компанії "ББ Генерація електроенергії"

 

 

27 – 28 вересня 2017 р. на ДТЕК Бурштинська ТЕС відбувся третій щорічний Конкурс професійної майстерності зварників та фахівців з неруйнівного контролю (дефектоскопістів УЗК) теплових станцій і ремонтних підрядників .компанії "ББ Генерація електроенергії" ДТЕК Енерго.

Участь у Конкурсі професійної майстерності фахівців з неруйнівного контролю (НК) прийняли: Михальчишен В.В., ДТЕК Запорізька АЕС; Федоренко І.Б., ДТЕК Курахівська ТЕС; Гарболінський В.М., ДТЕК Ладижинська ТЕС; Зуб В.П., ДТЕК Добротвірська ТЕС; Біленко Ю.М., ДТЕК Придніпровська ТЕС; Крандаков М.Б., ДТЕК Криворізька ТЕС; Піскун В.Ю., ДТЕК Луганська ТЕС; Загоровський Б.Є., ДТЕК Бурштинська ТЕС; Гладюк Р.Я., ДТЕК Галременерго; Рабодзей Б.В., СВП Київські ТЕЦ; Панченко К.С., СВП Київські ТЕЦ.

В конкурсну комісії по визначенню переможців в змаганні фахівців з НК увійшли: Шевченко І.Я., представник Інституту електрозварювання ім.Є.О.Патона НАНУ, голова комісії; Кухта І.Я., головний фахівець з технічної експертизи ДТР ББГ; Биков Д.М., представник ДМ ДТЕК Придніпровська ТЕС; Медвєдєв О.С., представник ЛМ ТДЕК Криворізька ТЕС; Самойленко Ю.О., представник ЛМ ДТЕК Луганська ТЕС.

 

 

Цілі та задачі конкурсу: оцінити рівень професійної майстерності; зацікавити спеціалістів в підвищенні кваліфікації; підвищити престиж професії і мотивацію фахівця неруйнівного контролю; обміном передовим досвідом на підприємствах компанії.

Конкурс фахівців з НК складався з двох напрямків:

1) перевірка теоретичних професійних знань: фізичні основи ультразвукового контролю; правила, стандарти та методики УЗК; обладнання НК УЗ методом; технологія виконання УЗ контролю зварних з‘єднань металоконструкцій та трубопроводів; норми оцінки якості зварних з‘єднань;

організація робіт по неруйнівному контролю металу, техніки безпеки.

Теоретичний блок складався з відповідей на 60 питань (40 питань по фізичним основам метода УЗ контролю, 20 питань по нормативній та методичній документації).

Практичний блок складався з розробки технологічної карти УЗ контролю, ультразвукового контролю стикового зварного з‘єднання на поверхні нагріву котла та УЗ контролю стикового зварного трубного з‘єднання з підкладним кільцем, оцінки якості зварного з‘єднання та складання протоколу НК.

Перші три місця в конкурсі дефектоскопістів зайняли: 1 – ДТЕК Луганська ТЕС (Піскун В.Ю.); 2 – ДТЕК Бурштинська ТЕС (Загоровський Б.Є.); 3 – ДТЕК Криворізька ТЕС (Крандаков М.Б.).

Всі переможці конкурсу були відзначені грамотами та дипломами, а також грошовими відзнаками.

За словами директора з генерації електроенергії ДТЕК Енерго Сергія Куриленка завдяки такому конкурсу повертається престижність робітничої професії – зварників і дефектоскопістів. Він зазначив: «Уже третій рік поспіль ми визначаємо кращих серед кращих. Однак це більше ніж конкурс. Кожного року ми відзначаємо, що майстерність наших спеціалістів вдосконалюється і просто вражає. Сьогодні ми всі побачили, що командний дух та змагання ще й сприяють згуртуванню співробітників, досягненню цілей. Такі конкурси дають можливість всім учасникам не лише продемонструвати свої вміння, в черговий раз підвищити кваліфікацію та обмінятись досвідом і отримати додаткові знання. Це найцінніше».

 І.Я.Шевченко, ІЕЗ ім.Є.О.Патона НАНУ, І.Я.Кухта, ДТР ББГ, О.С.Батько, Т.Я.Шувар, ДТЕК Бурштинська ТЕС


 

Презентація сучасного обладнання для майбутніх спеціалістів з УЗК 

 

В Атестаційному центрі з неруйнівного контролю при ІЕЗ ім. Є.О. Патона НАНУ значна увага при підготовці персоналу з НК приділяється знайомству кандидатів на сертифікацію з сучасними засобами контролю і використанню їх в процесі навчання.

Так, на запрошення АЦНК, 30 листопада 2017 року Компанія «НВП «Укрінтех» (Харків) в рамках чергових навчальних курсів з ультразукового методу контролю провела презентацію і практичну демонстрацію двох приладів для УЗК: універсального ультразвукового дефектоскопу USE-55 і ультразвукового дефектоскопу на фазованих решітках USE-65FR, а також портативного магнитопорошкового дефектоскопу МДМ2.

Ультразвуковий дефектоскоп USE-55 залишився в АЦНК до закінчення підготовчих курсів і майбутні спеціалісти з ультразвукового контролю отримали нагоду набути практичні навички роботи ще з одним приладом, що в майбутньому надасть ім можливість швидко опановувати будь-які дефектоскопи, що будуть використовуватися на їхніх підприємствах.

 


 

8-ма Європейська конференція «Certification-2017»

 

8-ма Європейська конференція, організована Австрійським товариством неруйнівного контролю (ÖGZfP) та його товариствами-партнерами з Швейцарії (SGZP) та Німеччини (DGZfP), пройшла під егідою Європейської федерації неруйнівного контролю (EFNDT) 6-7 червня 2017 р. у Відні.Основна тема конференції - перегляд стандарту ISO 9712 «Неруйнівний контроль. Кваліфікація і сертифікація персоналу НК».

У конференції взяли участь понад 80 делегатів з 29 країн світу, які упродовж двох днів обмінювались думками щодо змін до нової редакції стандарту. У ході 28 доповідей були сформульовані важливі напрямки для подальшого розвитку кваліфікації та сертифікації персоналу НК.

Від України було представлено дві доповіді:

1) Experience of ISO 9712:2012 implementation and development of certification shema for NDT personnel in Ukraine (С.Щупак, Центр сертифікації при УТНКТД);

2) Ukrainian NDT personnel qualification evaluation systems (В.Радько, УкрНДІНК).

Учасники конференції ""Certification-2017"

Gerhard Aufricht (ÖGZfP) та Arny Bereson (ASNT)

Peter Trampus (EFNDT)

Mike Farley (ICNDT)

Світлана Щупак (УТ НКТД)

Олександр Муллін (РОНКТД)

Robert Levy (ISO TC-135)


 

Вітаємо з ювілеєм Юрія Купріяновича Бондаренка !

 

26 серпня 2017 року відсвяткував свій ювілей Юрій Купріянович Бондаренко – кандидат технчних наук, провідний науковий співробітник Інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона НАН України, заступник керівника ДП НТЦ «СЕПРОЗ» НАН України, член-кор. Транспортної академії України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки.

 

Ю.К. Бондаренко народився в Києві. Після закінчення в 1971 році Київського політехнічного иституту, незмінно працює в Інституті електрозварювання ім. Є.О. Патона НАН України (ІЕЗ). У 1985 р. закінчив аспірантуру Ленінградського інституту інженерів залізничного транспорту (керівник – професор А.К. Гурвич), у 1986 р. захистив кандидатську дисертацію за фахом «Методи контролю в машинобудуванні». Займається дослідженням, розробкою та впровадженням засобів забезпечення якості в галузях машинобудування, транспорту, нафтопроводів та хімічної промисловості. Брав безпосередню участь у розробці і впровадженні систем неруйнівного контролю й забезпечення якості на ряді провідних підприємств: «Мостобуд 1» (Київ), Дрогобицький долотний завод, Харцизький трубний завод, Крюківський вагонобудівний завод, НВФ «Зонд» (Івано-Франківськ), ВО «Оріана» (Калуш), Виксунський і Бакинський металургійні заводи та багатьох інших промислових підприємствах, керував роботами з підготовки до акредитації 15-ти випробувальних лабораторій ІЕЗ. Зараз Юрій Купріянович успішно керує провідним в Україні напрямом, який охоплює роботи з технічної експертизи та організації випробувань зварних конструкцій, виробів, матеріалів, технологій, розробки систем управління якістю зварювального виробництва, а також дослідження проблем та методів забезпечення якості, технічної експертизи, управління ризиками у зварювальному вироб­ництві, технологічних процесів зварювання та технічних послуг у галузі зварювання і неруйнівного контролю.

 

Ю.К. Бондаренко – один із організаторів Національного атестаційного комітету України з неруйнівного контролю. Упродовж 27 років входить до складу Правління УТ НКТД, є членом Товариства зварювальників України, головою атестаційної комісії персоналу з акредитації Національного агентства акредитації України; технічних комітетів Національного органу стандартизації ТК-44, ТК-78, аудитором із системи управління якістю «ТUV Reinland», аудитором із продукції і послуг в системі «УкрСЕПРО», одним із учасників розробки і гармонізації стандартів та інших НД у галузі зварювання, контролю і забезпечення якості у зварювальному виробництві, делегатом 5-ї комісії «Контроль і забезпечення якості» Міжнародного інституту зварювання (ІІW). Пройшов навчання в Англії за програмою «TACIS», Датському інституті зварювання «FORCE», у Берліні в рамках програми «AMOS-проект», є членом редакційних рад журналів «ТД і НК» і «Сварщик», автором біля 200 статей та більше 20 авторських свідоцтв і патентів.

 

Він нагороджений Подякою «За заслуги» Держстандарту України, нагрудним знаком і сертифікатом Міжнародного інституту зварювання, грамотою «За особливий внесок у ліквідацію наслідків аварії на ЧАЕС» МНС України, Почесною грамотою Київського міського голови «За вагомий особистий внесок у розвиток промисловості, багаторічну сумлінну працю і високий професіоналізм», Почесною грамотою Української асоціації якості «За сприяння розвиткові руху за якість і досконалість в Україні».

 

Прекрасні людські якості Юрія Купріяновича Бондаренка, його багата ерудиція і комунікабельність здобули йому авторитет і заслужену повагу дефектоскопічної спільноти України.

 

У день Вашого ювілею прийміть, вельмишановний Юрію Купріяновичу, найщиріші вітання від Ваших друзів і колег! Ви справжній професіонал в галузі НК і ТД, людина компетентна, вольова і доброзичлива. Від щирого серця зичимо ще багато наповнених корисними справами і земними радощами років. Нехай Ваша плідна праця буде щедрою на професійні здобутки, а Ваш життєвий досвід і надалі слугує нашій з Вами спільній діяльності на почесному і відповідальному напрямку неруйнівного контролю та забезпечення якості зварних конструкцій. 

Правління Українського товариства НКТД

Колектив ІЕЗ ім. Є.О. Патона НАН України


Про створення Української національної ради з неруйнівного контролю в аерокосмічній галузі

На виконання рішення Правління Українського товариства неруйнівного контролю та технчної діагностики (Протокол №45 від 22.11.2016 р.) 25 квітня 2017 року відбулося засідання ініціативної групи зі створення Української національної ради з неруйнівного контролю в аерокосмічній галузі (англійською - Ukraine National Aerospace NDT Board), в якому взяли участь представники УТ НКТД, Державіаслужби України, підприємств авіаційної галузі, Національного авіаційного університету.

Метою створення Ради в Україні є втілення вимог європейського стандарту EN 4179 «Аерокосмічна серія - Кваліфікація та схвалення персоналу неруйнівного контролю» щодо функціонування національної Ради для забезпечення та підтримки надання послуг з набуття кваліфікації персоналу неруйнівного контролю в аерокосмічній галузі.

Пропонуємо для обговорення та пропозицій проект Статуту зазначеного органу.

 


 

Новини неруйнівного контролю в атомній промисловості 

 

Про розробку нового стандарту з атестації персоналу НК в атомній енергетиці України

 

В листопаді 2016 року під час проведення 8-ї Національної науково-технічної конференції «Неруйнівний контроль та технічна діагностика: UkrNDT-2016» спеціалістам було представлено доповідь щодо розробки фахівцями-атомниками нового стандарту з атестації персоналу НК в атомній енергетиці України.

Стандарт розроблявся з урахуванням набутого позитивного власного досвіду, змін, які відбулися в законодавстві України за останні роки, а також на основі аналізу міжнародного досвіду і рекомендацій провідних світових організацій в галузі НК.

Обговорення проекту стандарту на національній конференції, а також на тематичному «круглому столі», організованому в рамках конференції компанією «Діагностичні прилади» (генеральний директор – Павлій О.В.), сприяло прискоренню розробки, розгляду і погодженню цього стандарту.

Після узгодження в ДП «НАЕК «Енергоатом», новий стандарт Державного підприємства «НАЕК «Енергоатом» СОУ НАЕК 131:2016 «Технічне обслуговування та ремонт. Вимоги до атестації персоналу в сфері контролю металу» був погоджений листом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 30.12.2016 р.

В даний час компанією розробляються організаційно-розпорядчі документи та виконуються заходи щодо впровадження нового стандарту.

 

Система атестації персоналу неруйнівного контролю металу, згідно нового стандарту передбачає зокрема:

  • застосування комбінованої схеми атестації, а саме, залучення до процесу атестації «третьої сторони» (сертифікація спеціалістів на 3 рівень кваліфікації в незалежних ОСП) і атестацію персоналу контролю металу «другою стороною» (постійно діючими комісіями з атестації контролерів, що створюються на підприємствах чи в їх підрозділах, в установах, організаціях);

  • гармонізацію і визнання стандартів, що рекомендуються Міжнародним комітетом з неруйнівного контролю (ICNDT);

  • використання документів і рекомендацій МАГАТЕ у діяльності з підготовки і атестації персоналу неруйнівного контролю металу,

а також цілу низку інших прогресивних положень, що базуються на рекомендаціях ICNDT та передовому світовому досвіді.

 

Керівники служб контролю металу підрозділів ДП «НАЕК «Енергоатом» вдячні Українському товариству неруйнівного контролю та технічної діагностики за сприяння у розробці і впровадженні стандарту.

 

 

Інформація щодо вдосконалення процесу атестації систем неруйнівного контролю в атомній енергетиці України шляхом впровадження сучасної світової практики і створення нового Атестаційного органу

 

Роботи з атестації систем експлуатаційного неруйнівного контролю (СЕНК) являють собою комплексне і доволі витратне завдання по системному підтвердженню можливостей і обмежень експлуатаційного контролю і класифіковані в рамках Позабюджетної програми МАГАТЕ з безпеки АЕС з ВВЕР і РБМК як дуже важливі.

В атомній енергетиці України проведення атестації СЕНК регламентується «НП 306.2.113-2005 Вимоги до проведення атестації систем експлуатаційного неруйнівного контролю обладнання та трубопроводів АЕС», що було розроблено на основі рекомендацій МАГАТЕ та європейської мережі з атестації та контролю (ENIQ).

У 2007 році  для виконання вимог НП 306.2.113-2005 функції Атестаційного органу були покладені на Головну Галузеву Атестаційну Комісію в атомній енергетиці України (ГГАК), проте системні документи з управління якістю процесу атестації не були створені.

В даний час в світовій атомній енергетиці вироблені певні підходи до атестації систем неруйнівного контролю. Стосовно реакторів типу ВВЕР принципи атестації неруйнівного контролю були сформульовані МАГАТЕ у «Методології атестації систем експлуатаційного контролю для АЕС з реакторами типу ВВЕР. IAEA-EBP-WWER-11» (березень, 1998).

 

Після того, як у березні 2016 року були відмінені Наказ і Положення, згідно яких ГГАК здійснював свою діяльність, в Україні гостро постало питання створення нового атестаційного органу з атестації СЕНК. Тому, після проведення ряду нарад в ДП «НАЕК «Енергоатом» та в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України були виконані підготовчі роботи щодо створення нового АО. В результаті, на початку 2017 року в Україні був створений Атестаційний орган з атестації СЕНК на базі Державного підприємства «Державний науково-інженерний центр систем контролю і аварійного реагування» (Наказ Міненерговугілля від 16 січня 2017 року № 49). Цим же наказом був призначений голова АО (Кустов К.В.) та затверджений склад АО. Членами АО стали компетентні досвідчені фахівці із профільних організацій, інститутів, університетів та підрозділів, відповідальних за контроль металу ДП «НАЕК «Енергоатом».

Впровадження рекомендацій МАГАТЕ, принципів і вимог європейського стандарту EN ISO/IEC 17020:2012, для регламентації діяльності АО та процесу атестації є першочерговим завданням новоствореного Атестаційного Органу.

 

В.П. Кравець, начальник служби контролю металу

ВП «Рівненська АЕС» ДП НАЕК «Енергоатом»

 


2016


 

8-а Національна науково-технічна конференція та виставка

«Неруйнівний контроль та технічна діагностика – UkrNDT-2016»

  

22–24 листопада 2016 р. в Києві в Міжнародному виставковому центрі на лівому березі Дніпра відбулася помітна подія в житті наукової спільноти України в галузі дефектоскопії – 8-а Національна науково-технічна конференція та виставка «Неруйнівний контроль та технічна діагностика – UkrNDT-2016».

. Конференція проходила в дні роботи XV Міжнародного промислового форуму, у рамках якого було проведено 10 спеціалізованих виставок, зокрема, з демонстрацією досягнень організацій України в галузі приладів для неруйнівного контролю.

Треба відзначити, що за час, що минув з дати проведення попередньої аналогічної конференції з НКТД в 2012 році, наукова спільнота України скучила за подібним заходом, підтвердженням чого є велика кількість учасників, які взяли участь в роботі конференції – біля 200 спеціалістів з різних регіонів України.

В організації заходу Українському товариству неруйнівного контролю та технічної діагностики традиційно допомогали Інститут електрозварювання ім. Є.О.Патона НАН України та Міжнародний виставковий центр.

Генеральним спонсором 8-ї Національної науково-технічної конференції та виставки стала Науково-виробнича фірма «Діагностичні прилади» (генеральний директор – А.В. Павлій), спонсорами – НВФ «Промсервісдіагностика» (директор – Буримський В.К.) та АЦНК при ІЕЗ ім.Є.О.Патона (директор – Шевченко І.Я.).

Інформаційну підтримку заходу надали журнали «НК-Інформ», «Техническая диагностика и неразрушающий контроль», «Автоматическая сварка», «Методи та прилади контролю якості».

 

Тематика 74 доповідей наукових працівників та спеціалістів з НКТД з різних регіонів України була сконцентрована на пленарному засіданні конференції (15 доповідей) та чотирьох секціях:

  1. Методи та засоби моніторингу технічних об‘єктів (32 доповіді).

  2. Розробка методів і нових технічних засобів неруйнівного контролю та технічної діагностики стану матеріалів і виробів тривалої експлуатації (8 доповідей).

  3. Теорія і практика методів неруйнівного контролю та технічної діагностики (12 доповідей).

  4. Питання забезпечення якості і підготовки персоналу (7 доповідей).

 

Повні тексти доповідей опубліковано на 380 сторінках Збірника матеріалів конференції, який отримали офіційні учасники конференції. В електронному вигляді з ними можна також ознайомитися за цим посиланням.

 

  Дивитись більш докладну інформацію і фотозвіт 

 


 

Підсумки Звітної конференції Українського товариства неруйнівного контролю та технічної діагностики

                                                                                                                       

 

В рамках 8-ї Національної науково-технічної конференції та виставки «Неруйнівний контроль та технічна діагностика – UkrNDT-2016» 22 листопада 2016 року відбулась чергова Звітна конференція УТ НКТД, на якій було розглянуто і обговорено звіт Правління УТ НКТД про роботу за період 2013-2016 рр., підведено підсумки П’ятого професійного конкурсу УТ НКТД і нагороджені його переможці, відзначені лауреати Почесної відзнаки УТ НКТД «За досягнення в галузі неруйнівного контролю», відбулися вибори Голови, Правління і Ревізійної комісії УТ НКТД на період 2017-2019 рр., а також розглянуто питання внесення змін до Статуту Товариства.

 

Голова УТ НКТД проф. В.О. Троїцький доповів делегатам Звітної конференції про головні напрямки і результати роботи Правління Товариства за звітний період:

  • виконання робіт із гармонізації європейських і міжнародних стандартів з неруйнівного контролю в Україні;

  • організація участі делегації УТ НКТД в роботі 11-ої Європейської конференції з неруйнівного контролю в Празі;

  • організація участі спеціалістів УТ НКТД в 19-й Всесвітній конференції з НК в Мюнхені і участі колективних членів УТ НКТД в інформаційному наповненні стенду Товариства;

  • організація практичних семинарів з питань сертифікації і освоєння нової техніки;

  • проведення 7-ї Міжнародної науково-технічної конференції і виставки «Сучасні прилади, матеріали і технології для неруйнівного контролю і технічної діагностики машинобудівного і нафтогазопромислового обладнання»;

  • організація 8-ї Національної науково-технічної конференції «Неруйнівний контроль та технічна діагностика;

  • проведення П’ятого професійного конкурсу УТ НКТД в галузі неруйнівного контролю та технічної діагностики;

  • участьУТ НКТД в європейських наукових проектах;

  • участь спеціалістів УТ НКТД у заходах, що проводилися міжнародними організаціями з НК: ICNDT, EFNDT, ANDTI, ISO/TC 135;

  • співпраця з Американським товариством з НК (ASNT), початок створення в Україні секції ASNT;

  • випуск «Інформаційного бюлетеня «НК-Інформ», підтримка інтернет-сайту Товариства;

  • розміщення наукових статей та інформаційних публікацій про діяльність УТ НКТД на сторінках журналів Американського, Японського товариств з НК, міжнародного журналу «Территория NDT».

На засіданні правління УТ НКТД, що відбулося перед Звітною конференцією був заслуханий Звіт конкурсної комісії і одноголосно затверджені результати П’ятого професійного конкурсу УТ НКТД, що проводився з метою визначення і популяризації досягнень кращих вчених, спеціалістів, трудових колективів, лабораторій, фірм, підприємств та організацій, що працюють в галузі НКТД, за наступними напрямками та формами професійної діяльності:

  • кращі промислові і сервісні лабораторії, що працюють в галузі НКТД;

  • кращі науково-технічні публікації в журналах та видання книг;

  • кращі молоді вчені та спеціалісти, що працюють в галузі НКТД;

  • кращий студент (аспірант)  за спеціальністю «НК та ТД».

 О.В. Мозговой ознайомив делегатів про перебіг конкурсу, а проф. Карпаш О.М. оголосив переможців.

 

З підсумками Професійного конкурсу можна ознайомитися перйшовши в розділ "Конкурси" за цим посиланням.

 

З нагоди 25-річчя від дня заснування Українського товариства неруйнівного контролю та технічної діагностики, Правління УТ НКТД вирішило встановити Почесну відзнаку «За досягнення в галузі неруйнівного контролю» та відзначити нею заслуги спеціалістів, що сприяли становленню і розвитку Товариства, набуттю та зміцненню його авторитету серед українських фахівців і на міжнародному рівні, вели активну суспільну діяльність в галузі НКТД.

Почесну відзнаку отримали: Бабак В.П., Білокур І.П., Бондаренко Ю.К., Главацька З.Ю., Дружинін В.І., Казакевич М.Л., Карпаш О.М., Козін О.М., Литвиненко Л.В., Лобанов Л.М., Луценко Г.Г., Михайлов С.Р., Мозговой О.В., Павлій О.В., Посипайко Ю.М., Стороженко В.О., Троїцький В.О., Учанін В.М., Цечаль В.О., Шевченко І.Я., Шекеро А.Л.

 

Делегати конференції обрали Голову та Правління УТ НКТД на період 2017-2019 рр.

Головою УТ НКТД було переобрано проф. В.О. Троїцького, д.т.н., зав. відділом Інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона НАН України.

До нового складу Правління УТ НКТД увійшли (за цим посиланням див. фото):

  • Бабак Віталій Павлович, чл.-корр. НАНУ, заст. директора Інституту технічної теплофізики НАН України, м.Київ;

  • Білокур Іван Павлович, д.т.н., проф. Національного авіаційного університету, м.Київ;

  • Бондаренко Юрій Купріянович, к.т.н., зав. відділом Інституту електрозварювання (ІЕЗ) ім. Є.О. Патона НАН України, м.Київ;

  • Гусарова Ірина Олександрівна, нач. відділу неруйнівного контролю ДКБ «Південне», м. Дніпро;

  • Дереча Валерій Якович, нач. відділу неруйнівного контролю ДП «АНТОНОВ»;

  • Дружинін Валерій Іванович, заст. технічного директора ВАТ «Азовзагальмаш», м. Маріуполь;

  • Казакевич Михайло Леонідович, к.т.н., директор ДП "Колоран" ІФХ НАН України, м.Київ;

  • Карпаш Максим Олегович, д.т.н., проф., директор НДІ нафтогазової енергетики та екології, м. Івано-Франківськ;

  • Карпаш Олег Михайлович, д.т.н., проф., проректор Івано-Франківського НТУ нафти та газу;

  • Козін Олександр Миколайович, заст. директора ТОВ “НВФ "Діагностичні прилади", м.Київ;

  • Кравець Віктор Павлович, начальник служби контролю металів ВП «Рівненська АЕС» ДП НАЕК «Енергоатом», м. Вараш;

  • Куліш Владислав Андрійович, директор ДП "Інститут "УкрНДІпроект", м. Київ;

  • Лобанов Леонід Михайлович, академік НАНУ, заст. директора ІЕЗ ім.Є.О.Патона НАН України, м.Київ;

  • Луценко Тетяна Михайлівна, заст. директора ТОВ "НВФ “Промприлад", м.Київ;

  • Малайчук Валентин Павлович, д.т.н., проф., зав. кафедрою Дніпропетровського національного університету;

  • Михайлов Сергій Ростиславович, к.т.н., доцент НТУУ «Київський політехнічний ін-т ім. І. Сікорського»;

  • Мозговой Олександр Всеволодович, директор ТОВ "Придніпровський АЦНК ТД", м.Дніпро;

  • Мямлін Сергій Віталійович, проректор Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту;

  • Назарчук Зіновій Теодорович, академік НАНУ, заст. директора Фізико-механічного інституту (ФМІ) ім.Г.В.Карпенка НАН України, м.Львів;

  • Павлій Олександр Вячеславович, директор ТОВ "НВФ “Діагностичні прилади" м.Київ;

  • Посипайко Юрій Миколайович, провідний інженер ІЕЗ ім. Є.О. Патона НАН України, м.Київ;

  • Протасов Анатолій Георгійович, д.п.н., зав. кафедрою НТУУ «Київський політехнічний ін-т ім. І. Сікорського»;

  • Райтер Петро Миколайович, д.т.н., проф., зав. кафедрою Івано-Франківського НТУ нафти та газу;

  • Сучков Григорій Михайлович, д.т.н., проф., зав. кафедрою НТУ «Харківський політехнічний інститут»;

  • Тимощенко Анатолій Петрович, провідний спеціаліст ВАТ “Інтерпайп-Україна”, м. Дніпро;

  • Тищенко Олексій В’ячеславович, керівник служби контролю металів ВП «Запорізька АЕС» ДП НАЕК «Енергоатом», м. Енергодар;

  • Троїцький Володимир Олександрович, д.т.н., проф., зав. відділом ІЕЗ ім. Є.О. Патона НАН України, м.Київ;

  • Учанін Валентин Миколайович, к.т.н., с.н.с. ФМІ ім.Г.В.Карпенка НАН України, м.Львів;

  • Цечаль Віктор Олександрович, керівник ІВЦ ТОВ "ТК "Спецмонтаж", м.Київ;

  • Шевченко Ігор Якович, директор ДП "АЦНК при ІЕЗ ім. Є.О. Патона НАНУ", м.Київ;

  • Шекеро Андрій Леонідович, провідний інженер ІЕЗ ім. Є.О. Патона НАН України, м.Київ".

 

На завершення конференції, у зв’язку зі змінами в деяких законодавчих актах стосовно реєстрації громадських організацій і з метою приведення Статуту УТ НКТД у відповідність до діючого законодавства було проголосовано зміни до Статуту Товариства.

 

А.Л.Шекеро, учений секретар УТ НКТД

 


Про прийняття нових і скасування деяких діючих національних стандартів з неруйнівного контролю

Відповідно до Наказу №184 від 21.06.2016 р. Національного органу стандартизації ДП «УкрНДНЦ» в Україні прийняті методом підтвердження (без перекладу на українську) і з 1 серпня 2016 року введено в дію 41 стандарт з неруйнівного контролю, з яких 25 введені вперше і 16 – на заміну національним стандартам, що були гармонізовані з попередніми версіями аналогічних єєвропейських і міжнародних стандартів

  Детальніше ... 


 

Про скасування деяких національних стандартів з НК

 

Відповідно до Наказу Національного органу стандартизації ДП «УкрНДНЦ» від 21.06.2016 р. №182 в Україні з 1 липня 2016 року скасовуються сім стандартів з неруйнівного контролю, а саме:

 

1

ДСТУ EN 444:2005

Неруйнівний контроль. Основні принципи радіографічного методу контролю металів рентгенівським і гамма-випроміненнями

2

ДСТУ EN 1289–2002

Неруйнівний контроль зварних з'єднань. Контроль зварних з’єднань капілярний. Приймальні критерії

3

ДСТУ EN 1290–2002

Неруйнівний контроль зварних з’єднань. Контроль зварних з’єднань магнітопорошковий

4

ДСТУ EN 1435:2005

Неруйнівний контроль зварних з’єднань. Контроль зварних з’єднань, виконаних плавленням, радіографічний

5

ДСТУ EN 1712:2005

Неруйнівний контроль зварних з’єднань. Контроль зварних з’єднань ультразвуковий. Рівні приймання

6

ДСТУ EN 1713:2005

Неруйнівний контроль зварних з’єднань. Контроль ультразвуковий. Характеристика індикацій дефектів зварних швів

7

ДСТУ EN 1714:2005

Неруйнівний контроль зварних з’єднань. Контроль зварних з’єднань ультразвуковий

 

На заміну даних стандартів в Україні ще з 1 січня 2016 року діють наступні стандарти, відповідно:

 

1

ДСТУ EN ISO 5579:2014

Неруйнівний контроль. Радіографічний контроль металевих матеріалів із застосуванням плівки та рентген- і гамма-випромінювання. Основні правила

2

ДСТУ EN ISO 23277:2014

Контроль неруйнівний зварних швів. Капілярний контроль. Рівні приймання

3

ДСТУ EN ISO 17638:2014

Неруйнівний контроль зварних швів. Магнітопорошковий контроль

4

ДСТУ EN ISO 17636-1:2014

Неруйнівний контроль зварних швів. Радіографічний контроль. Частина 1. Способи контролю рентгенівським і гамма-випромінюванням із застосуванням плівки

5

ДСТУ EN ISO 11666:2014

Неруйнівний контроль зварних швів. Ультразвуковий контроль. Рівні приймання

6

ДСТУ EN ISO 23279:2014

Неруйнівний контроль зварних швів. Ультразвуковий контроль. Характеристика індикацій у зварних швах

7

ДСТУ EN ISO 17640:2014

Неруйнівний контроль зварних швів. Ультразвуковий контроль. Способи, рівні контролю і оцінювання


 

Про нові національні стандарти з НК

 

За поданням Технічного комітету із стандартизації ТК-78 "Неруйнівний контроль та технічна діагностика" з 1 січня 2016 року відповідно до наказів Мінекономрозвитку від 30.12.2014 №1494 та ДП «УкрНДНЦ» від 31.12.2015 №220 в Україні введено в дію 76 (!) європейських та міжнародних стандартів з неруйнівного контролю, прийнятих як національних стандартів України методом підтвердження.

 

  Детальніше ...